Nieuw werk
Hoi allemaal
Bedankt allemaal voor alle kerstkaarten en het pakketje wat ik mocht ontvangen. Het is iedere keer weer goed om te weten dat er aan je wordt gedacht in Nederland.
Na ruim 6 weken vakantie is het weer tijd om aan de slag te gaan. De komende periode zal dat dus in Pietermaritzburg zijn. Afgelopen week is het werk langzaam opgestart en heb ik kennisgemaakt met veel mensen die hier werken en heb allerlei namen gehoord en nieuwe gezichten gezien en nieuwe indrukken opgedaan.
De afgelopen week heb ik meegelopen met het communityteam. Het draait nog niet op volle toeren, omdat we nog de stagaires de interns missen die ons gaan helpen in de community. Wel is er voorbereidend werk gedaan. Er zijn kinderen bezocht zowel op straat als in de community voor wie het goed is dat ze in de shelter worden geplaatst. Hiervoor hebben we verschillende scholen bezocht samen met het kind om een remove te krijgen zodat ze een bewijs hebben dat ze daar zijn school zijn geweest en hun grade wel of niet hebben gehaald. En naar welke grade ze nu behoren te gaan. Verder is er geen informatie van de school over hoe het kind het heeft gedaan en hoe het gedrag is.
De kinderen in de community leven vaak wel thuis, maar de situatie is voor hen zo slecht dat het beter is om naar een van de shelters te gaan. Denk aan de ouders die hen verwaarlozen, doordat ze dronken zijn en of de kinderen mishandelen.
Veel van de kinderen gaan nog niet naar school Terwijl de school al wel is begonnen, omdat de ouders geen aandacht voor ze hebben. Kinderen lopen daardoor op de straat te zwerven. Een paar kinderen hebben we meegenomen van de straat naar hun huis. Deze kinderen wonen bij een voogd. We hebben met haar gepraat en ze heeft beloofd dat maandag de kinderen naar school gaan. Maandag gaan wij of alleen de coordinator van het project met haar praten of de kinderen ook inderdaad naar school zijn gegaan. School is hier een belangrijk onderwerp. Veel kinderen maken hun school niet af. Veel kinderen zitten ook lagere grade dan ze eigenlijk behoren te zitten. En dan heb ik het niet over een jaar, maar wel 5 jaar.
De community waar we werken heet site 11 de huizen bestaan voor een groot deel uit modder en hout. Nu zitten we in het regenseizoen en huizen brokkelen aan alle kanten af. Ook sommige wegen in de de verschillende community (YFC werkt in 3 verschillenden) zijn erg modderig en glibberig. Zeker de afgelopen dagen was het erg regenachtig en koud. Op donderdag scheen de zon en zag je de vrouwen naar buiten komen om de was te doen. Dit wordt gedaan bij de een van de centrale waterpompen waar de mensen hun water kunnen gaan halen. of hun was kunnen gaan doen. Als alles gewassen is gaat het in de grote teil op het hoofd weer terug mee naar hun huis. Bij ieder huis zag je wel de was hangen.
Op site 11 waar ik ga werken staat een container van ongeveer 3 bij 5 meter. Dit is het drop in centre. Het was er de afgelopen week erg druk. Mensen hadden veel te vertellen en er werden veel vragen gesteld. ook kwamen er al kinderen langs. Er zijn 5 kleine tafels en een groot aantal stoeltjes waar de kinderen op kunnen zitten. Dit zetten we bij goed weer buiten, zodat we verschillende activiteiten met ze kunnen doen. zoals crafts, bible study, home work, lifeskills, puzzle and games. Er is een schema voor wat er iedere dag gedaan kan worden. ‘S ochtends staat er straatwerk of homevisites gepland. Dit is wat ik voor 2 dagen in de week ga doen in Site 11. De andere 2 dagen loop ik mee met after-care en wat dat inhoud hoop ik de volgende keer te vertellen als ik daar mee ben begonnen . Op vrijdag is er een prayer en een meeting en dan ben je de rest van de vrijdag vrij of bezig met voorbereidingen voor de community.
Ook is er een mogelijk om naar het internetcafe te lopen of de winkels te bezoeken of de videotheek een bezoekje te brengen. Je loopt ongeveer dan een half uurtje. Maar beweging is altijd goed.
Ik ben er achtergekomen dat we hier nog maar 11 weken zijn en dat dan voor ons de vakantie begint. De tijd vliegt.
Hartelijke groet uit Zuid Afrika,
Esmeralda
Ook hier in Nederland was het regenachtig en kil weer.
Alleen hebben wij allemaal goede en warme huizen, voor ons zo gewoon, maar vergeleken met de toestand bij jullie zijn het paleisjes. Ook voor deze dingen mogen we heel dankbaar zijn. Jullie met elkaar succes toegewenst bij al je werk, waarin ook heel duidelijk de zorg voor onze medemens zichtbaar wordt.
Hartelijke groeten.
hey Esmeralda,
nog maar 11 weken, gaat echt hard joh! Je kunt heel veel betekenen en opsteken daar, ik lees het al.
Heel veel succes, wijsheid en compassion wens ik je toe!
Gods bless, groetjes!
De situaties waarin jullie zitten zijn toch wel bijzonder. Zoiets is in Nederland niet denkbaar. Wat is alles hier dan tot in de puntjes geregeld wat zorg en scholing betreft. Heb je al gehoord dat ds. Zonnenberg weggaat? Jammer voorm ons, fijn voor Ochten. Groet van Ria van Wingerden.
Hoi Esmeralda
Ja wat gaat de tijd toch hard! Nog maar elf weken om straatwerk en homevisites en nog meer te doen!
Ben je een beetje gewend aan alle soberheid?
Verder heel veel sterkte en zegen bij al je werkzaamheden en geniet er ook van!
Warme groet Els
Hi Es,
ik heb vanmorgen met de kinderen de (laatste) foto's bekeken van je! Natuurlijk levensgroot op het digitale schoolbord. Ze vinden het prachtig! En erg leuk dat je met de 'arme' kinderen op de foto staat. En dan die ronde hutjes, kinderen op blote voeten, ééntje met sportschoenen aan (ze vroegen zich af of hij die van jou had gekregen van het 'lege-flessen-geld!), de jongen die op de geiten past in de 'stal'...het spreekt erg aan! Er werd zowat ruzie gemaakt over wie er nou bij jou had gezeten in groep 1 en/of 2!
Ik wens je veel plezier toe verder en we bidden regelmatig voor je!
Marjon
Hoi Es,
Wat leuk om zo je belevenissen te volgen. Tjonge... eerlijk gezegd kan ik het me niet zo goed voorstellen hoe je daar leeft.
Zo'n wereld van verschil!
En je bent alweer over de helft zag ik.
De tijd vliegt.
Ben je er al een beetje mee bezig, met het idee dat je weer een keer terug naar Nederland ga of stel je dat nog even uit.
Nou groetjes en heel veel werkplezier!
Janneke
hey es
hoe is tie? al weer even geleden dat je wat heb geschreven dus dacht ik laat is ff een berichtje achter. hier ga alles goed, heb niet zo heel veel te vertellen eigelijk haha alles gaat gewoon door en niks bijzonders.
ik hoop dat je t naar je zin heb daar!
geniet nog lekker daar, want voor je t weet is t eind mei
kus jenny
Hoi!
De tijd vliegt, het duurt nu niet zo heel lang meer voor je terugkomt. Je gaat het vast en zeker missen of niet?
Geniet nog van de weken! En ik volg je verhalen regelmatig! Leuk!
Marline
Hoi Esmeralda,
Wat een verhaal, over die neergestoken straatjongen. Je maakt ook heel verdrietige situaties mee, die je van te voren niet had kunnen bedenken.
Ik ga proberen a.s vrijdag met je 'oude' klasje wat te krabbelen op internet, dus....
Het zou leuk zijn als je nog eens een foto van jezelf op de site zet, dan kunnen de kinderen je weer zien !!Dat is ideaal met die digitale schoolborden. Wel gezellig dat er steeds meer hulpverleners bij
komen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!
Het ga je goed en tot schrijfs
Groeten Marion Br