vakantie
Op 8 december begon voor ons de vakantie. Op deze dag zijn we via de Valley of 1000 hills naar PMB (Pietermaritzburg) gereden. Daar kwamen we rond een uur of 4 aan. We hadden al onze spullen in de auto gestouwd en nou zou je verwachten dat alles goed past, we hadden best een grote auto met kofferbak, maar het paste maar net. haha Er belandde ook nog spullen op de achterbank. In PMB alle spullen uitgeladen en opnieuw gepakt voor de vakantie. Ook voor 2 weken neem je meer mee dan dat je nodig hebt. Op dinsdag vertrokken we naar de Sani Paslodge ( zie foto van de kamer) Hier zouden we een nachtje slapen en de volgende ochten om 9 uur, hele nette tijd, zijn we vertrokken met een 4x4 auto en een hele zachte achterband. 'O ja die moet misschien straks vervangen worden'. Annelies en ik waren samen er er was nog een Nederlands meisje die met ons meeging. En uiteraard de gids. Hij kon heel veel vertellen over de omgeving hoe het allemaal is ontstaan. Het eerste gedeelte van de weg is nog te rijden met een gewone auto. Ook al zat de weg vol gaten hobbels en keien.Grote keien en diepe afgronden, maar hele mooie uitzichten (foto). De laatste 8 km tot aan de grens was eigenlijk geen weg meer, maar gewoon keien. De gids vertelde dat er wel eens races worden gehouden zowel omhoog als naar beneden met een moutainbike. In de winter kan het er glad zijn door ijsvorming. Soms zagen we in de diepte een karkas van een busje liggen, maar dat blijkt er dan alweer 20 jaar te liggen. En werd betsuurd door een dronken chauffeur. Dat stelt weer gerust. Boven op de Sanipas hebben we nog een paar mooi foto' s gemaakt van het uit zicht. Hierna Lesotho ingereden. Onderweg zijn we nog gestopt bij een schaapscheerders schuur. De lokale bevolking was juist bezig om de schapen te scheren met de handschaar. Er is geen elekriciteit. Veel jongens zijn herder en hebben wat schapen onder hun hoede en als ze het goed doen, wordt de kudde groter. Sommige beginnen al op jonge leeftijd van 8 jaar. Meestal zijn ze iets ouder. Ze stoppen dan met school zijn 3 jaar herder en dan weer terug naar school, of ze blijven herder. De herders zien er soms wat eng uit, omdat ze een bivakmuts op hebben. Vaak hebben ze ook een deken om zich heen. De schapen verblijven in een laag ommuurde ruimte. de deur is een gat waar wat voor de opening wordt gezet. Ik hoop binnenkort nog foto van te plaatsen. Hierna weer een stukje verder gereden met de auto. We stopten in een plaats (naam onbekend) Hier was het even wachten op de ponys Na een uur arriveerden ze dan en konden we gaan zitten met de rugtas achterop. Deze eerste dag zaten we ongeveer 3 uur op de rug van de pony. We zijn kleine stukjes in galop gegaan en de rugzak hobbelde vrolijk mee. Net voor het donker werd arriveerden we in een klein dorpje met ronde hutten. Beetje stijf stapen we af. We werden gelijk omringd door kinderen, zeker toen we het fototoestel te voorshijn haalden. Mensen waren heel vriendelijk.
Om een uur of 9 stond het diner klaar. Er was heerlijk gekookt, we aten bij kaarslicht. ook hier geen elektriciteit. Eerst moesten wij eten daarna ging de familie eten bij wie we logeerden. In een ander ronde hut gingen we slapen. Als het koud is wordt er een vuur gestookt, de hele hut rook naar vuur en ook de 2 weken daarna kon je het nog ruiken aan mijn kleren. Er was op dat moment geen vuur. De volgende ochtend om 8 uur weer vertrokken Ik ging toch wel mijn edele zitvlak voelen. Maar het was het waard en ik had dit zeker niet willen missen. We stopen waar we de auto hadden achtergelaten. Hier kregen we nog een heerlijke luch en gingen we weer terug. Op de terugweg zijn we nog gestopt bij de hoogste pub en dronken we warme chocolade melk. Hierna de pas weer naar beneden met de auto en teruggereden naar de lodge. We hebben nog wel een paar dagen gevoeld dat we paard hadden gereden. Maar ja dat hadden we er wel voor over. Zo dit is het eventjes groetjes uit een warm 35 graden en bijna geen afkoeling en nu broeierig Zuid Afrika.
Kijk ook even op de website van www.annelies.reismee.nl
O ja Iedereen nog een heel gelukkig nieuwjaar gewenst!!
Wat moet het interessant en indrukwekkend geweest zijn! Succes verder!
Groetjes
Jullie genieten volop lees ik wel en dan in de zomer! Maar jullie missen nu ook onze echte winter. Misschien hebben jullie ouders er wel foto's van gestuurd.
Ondertussen gaat de tijd voor jullie wel snel en dat is meestal zo als je veel meemaakt en reist. Groet en werk ze in PMB.
Hoi, dat is even geleden. Ik moest eerst het een en ander bijlezen van je avonturen in het zuiden. Kan je het allemaal nog bijhouden, zoveel indrukken. Hier is het weer een beetje anders. IJs, koud, glad...vanmorgen had emma met school de alternatieve elfstedentocht op de ijsbaan.'t Ging net hoor, want het dooit inmiddels. Veel water en zacht ijs. Maar wel leuk om te zien. Met de bijbelstudie hebben we ook dit nieuwe jaar feestelijk ingeluid. Een gezellig avondje bij Ita met veel koek en zopie en kaarten op tafel. Volgende week vervolgen we weer Johannes.
Esmeralda, ook bij deze nog een heel goed en gezond 2009 toegewenst (ook namens de rest van de familie)